ShareFile StorageZones Connector 2.0 Install Woes

I was recently tasked with implementing ShareFile Enterprise, and am executing on a design that entails the use of the StorageZones feature. In case you’re not familiar, StorageZones allows organizations to provide access to on-premise (private cloud) storage via ShareFile’s web portal, enterprise sync tool, the Citrix Receiver, and mobile access applications. In order to enable this feature, the ‘StorageZones Controller’ service (an ASP.NET web application) needed to be installed on an IIS7 server running .NET 4.5.

This sounds pretty simple, right? Wrong. The installation did not work out of the box, and I spent many more cycles than I should have troubleshooting it. In this post I want to explain how I got from start to finish with a seemingly simple process that became a complex ordeal due to lack of specific steps in the product’s documentation. Hopefully this post helps others running into this issue, which I hope I’m not the only one! 🙂

When I pulled up the installation instructions on Citrix eDocs for the StorageZones Controller 2.0 web service, I found them to be sparse on details. Here’s what’s currently published at http://support.citrix.com/proddocs/topic/sharefile-storagezones-20/sf-install-storagezones.html:

  1. Download and install the StorageZones Controller software:
    1. From the ShareFile download page at http://www.citrix.com/downloads/sharefile.html, log on and download the StorageZones Controller 2.0 installer.
      Note: Installing StorageZones Controller changes the Default Web Site on the server to the installation path of the controller.
    2. On the server where you want to install StorageZones Controller, run StorageCenter.msi. The ShareFile StorageZones Controller Setup wizard starts.
    3. Respond to the prompts and then click Finish. The StorageZones Controller console opens.

After following these ‘3 easy steps’, I quickly ran into several missing pre-requisites which required manual intervention; before being able to move past step 2, I had to:

  • Install Microsoft .NET Framework 4.5 (download link)
  • Add the Web Server (IIS7) Role Service

Following a reboot I was able to run the StorageZones Controller (SZC) installer, which required another reboot after it finished. After THAT reboot, the login page came up with a BIG RED error when I opened the SZC login page:

HTTP Error 500.19 – Internal Server Error

The requested page cannot be accessed because the related configuration data for the page is invalid.

Confounded, I turned to Google to hunt any known issues that might have been seen elsewhere, and couldn’t find any. There was a generic ASP.NET post on StackOverflow where someone found a mis-configured side-by-side, but I assumed mine was fine since it was a clean install. I then looked further into the following error details:

This configuration section cannot be used at this path. This happens when the section is locked at a parent level. Locking is either set by default (overrideModeDefault=”Deny”), or set explicitly by a location tag with overrideMode=”Deny” or the legacy allowOverride=”false”.

I tried playing with some .configs per other suggestions on MSDN (changing allowOverride=”false” to “true”), nothing of which yielded anything different from the 500.19 error. After getting nowhere fast for about 20-30 minutes I called support to see if they had seen this problem and/or knew what I was doing wrong.

The first number I dialed (800-4CITRIX) took triage almost 10 minutes to tell me that I needed to call another number (8004413453). I called the other number and was quickly connected to a customer service rep. However, the rep had no technical knowledge about the product I was installing, took down some details on the error message, and told me that an escalation resource would reach out soon.

With it already being late in the day, I decided to just move on to something else while I waited to hear back. The next day I was contacted by the escalation resource, and hopped on a GoToAssist for them to help me get to the console. They ensured me that we’d get it resolved, and proceeded to validate my installation, and do some basic break/fix tasks (re-install, reboot, etc.).

I started to become frustrated after what should have taken minutes quickly turned into many minutes, and eventually close to two hours of re-installing, rebooting (two times, every time), and various other poking and prodding. For example, after adding the ASP.NET role service, we started getting a totally different error message (404.17 Not Found), and started modifying .configs and adding/removing role services.

Near the end of the call (and the subsequent reason for the end of the call) the support representative insisted that the problem was being caused by installing the service with a user account other than localhost\administratorThis was after I already humored him and created, and installed with, a local administrator account (localhost\sharefile) because he stated that a Domain Admin account wouldn’t work even though it was part of the Local Administrators group, and wasn’t supported for this installation (which I eventually determined is not at all true). He also stated that ‘a lot of the steps aren’t documented’, which was beyond frustrating.

It was at that point I decided that I was getting nowhere even faster with support, and told him that I needed to end the call. After arguing that it would be fixed by simply installing with the localhost\administrator user account, I finally convinced him that I would figure it out offline since I wasn’t close to buying his unfounded assertion. After the call was over, I went back to eDocs to review the ‘System Requirements‘ section of the documentation and make sure I wasn’t missing something. Here’s what was listed for the web server pre-requisites:

  • Windows Server 2008 Standard/Datacenter R2, SP1
  • Install on a dedicated server or virtual machine. A high availability production environment requires a minimum of two servers with StorageZones installed.
  • Use a publicly-resolvable Internet hostname (not an IP address).
  • Enable the Web Server (IIS) role.
  • Install ASP.NET 4.5.
  • In the IIS Manager ISAPI and CGI Restrictions, verify that the ASP.NET 4.5 Restrictions value is Allow.
  • Enable SSL for communications with ShareFile.
  • If you are not using DMZ proxy servers, install a public SSL certificate on the IIS service.
  • Recommended as a best practice: Remove or disable the HTTP binding to the StorageZone controller.
  • Allow inbound TCP requests on port 443 through the Windows firewall.
  • Open port 80 on localhost (for the server health check).

The steps that I was stuck on were surely related to the items in this list that aren’t very specific. Take Install ASP.NET 4.5 for example; To someone that has never installed ASP.NET 4.5, this step is unspecific, and lacks any semblance of detail. While searching for clues on what was causing the 500.19 issue, I recalled seeing the following command to ‘Register’ ASP.NET 4.5 (4.0.30319) on this Stack Overflow thread:

%WINDIR%\Microsoft.NET\Framework\v4.0.30319\aspnet_regiis.exe -i

I decided to run this command and refresh the login page, at which point I got a new BIG RED error on what should have been the login page. This time it was a 404.2 Not Found error. Based on the error message, I started investigating the other pre-requisite that wasn’t very clear in terms of steps, and isn’t even relevant if the ASP.NET v4 extensions weren’t properly registered:

In the IIS Manager ISAPI and CGI Restrictions, verify that the ASP.NET 4.5 Restrictions value is Allow.

I found and opened the ISAPI and CGI Restrictions feature in the IIS management console, which can be found in the IIS section of the server-level node. I then found that while the ASP.NET v2 extensions were set to ‘Allow’, the v4 extensions were set to ‘Deny’. I set both 32-bit and 64-bit extensions to ‘Allow’, and was then able to get to the login page (great success!); whew..

And so, something that should have taken a couple of minutes ended up taking a couple of hours. Hopefully I saved somebody somewhere a headache (or a couple of hours) by doing the ShareFile product and support team a solid, and sharing clear steps that should have either been handled by the installer, or at least the technical writer who published this lackluster, detail lacking, setup guide.

Advertisements

2 thoughts on “ShareFile StorageZones Connector 2.0 Install Woes

  1. Thanks Kenny for posting this. I went through the same painful process for setting up the StorageZone – more like 5 hours online with support. Their second level support were very persistent and helped get it over the line though – even though it was late into the night their time. I believe the ASP.NET bit was key.
    I kept getting “Failed to save StorageCenter Binding” in the configuration. After that it also wouldn’t allow logging in to the StorageZone config page.

    There are a few helpful pointers:
    * if the configuration breaks for whatever reason, uninstall Sharefile and start again (with reboots) – we couldn’t fix a half-baked config.
    * encryption can’t be turned on after a configuration is setup – it must be done at install. If you try it will timeout each time you try to upload to the storagezone
    * the logs are under C:\inetpub\wwwroot\Citrix\StorageCenter\SC\logs
    * a good test is simply to go to the StorageZone website on the public side – it should show the Citrix Sharefile landing page and indicate whether the SSL certificate is setup correctly

  2. We are looking to go with Sharefile in-house, Since your deployments, how has the software been over with your end users? I am specifically worried about or bacndwidth here at the office. Is your sharefile a replica of your file structure on a shared server or its own item?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s